Prata matte på nätet!

I september förra året startade Uppsala kommun ett pilotprojekt kring läxhjälp på Internet tillsammans med svenska Microsoft. Matematik var första ämnet ut och därför heter satsningen Prata matte på nätet. Tjänsten vänder sig till elever från årskurs fyra till och med gymnasiet.

De som hjälper till med läxorna kallas mattecoacher och kommer från IB-programmet på Katedralskolan i Uppsala samt civilingenjörs- och lärarprogrammen på Uppsala Universitet. Eftersom tjänsten även är tillgänglig för gymnasiet, är det förstås nödvändigt att det finns coacher med eftergymnasial utbildning som kan ge hjälp och stöd.

Läxhjälpen sker med hjälp av chatprogrammet Windows Live Messenger och på projektets webbplats kan man lätt se vilka coacher som är uppkopplade. Tiden mellan 16 och 22 är normal läxhjälpstid, men det kan även fungera vid andra tider om det finns coacher uppkopplade.

Det hela har visat sig fungera, så nu fortsätter satsningen. Radio Uppland nämnde i ett inslag idag att projektet har tilldelats drygt en halv miljon. Efterhand kommer läxhjälp i fler ämnen samt på andra språk än svenska. Det är också meningen att tjänsten ska kunna nås från andra communities och mötesplatser. Tanken är att vara nåbar där ungdomarna finns.

Själva poängen med läxhjälpen är inte att ge det rätta svaret, utan att hjälpa eleverna att förstå problemet så att de själva kan lösa det.

Chatprogrammet innebär dock vissa begränsningar – till exempel är det inte möjligt att skriva matematiska formler. Det innebär att det kan vara svårt att ge vägledning ibland, som en av coacherna påpekade i Uppsala Nya Tidning för några månader sedan. Här har den frivilliga läxhjälpstjänsten Pluggakuten en bättre lösning, nämligen Mathsymbolizer, som gör det möjligt att skriva in formlerna. Dessutom sker inte hjälpen i chattform, utan som en anslagstavla. Den hjälp som ges finns alltså även tillgänglig för andra efteråt.

Finns det andra kommuner som arbetar eller planera att arbeta på det här sättet?


Kommentarer (4)

 1. Jonas Hall,

  Intressant projekt men dyrt – jag antar att coacherna får lön under tiden de är uppkopplade. På nationell nivå får man kanske ändå anse att det är billigt om det ger effekt, vilket det verkar göra. Framför allt kan det ju ge en ingång för elever som saknar andra möjligheter vilket är principiellt viktigt.

  Vad gäller problemet med formler är det väl så att de flesta chat-klienter kan skicka filer. Aven anslagstavlor brukar acceptera bifogade filer. Skriv formlerna i Word/EquationEditor eller valfritt annat program och använd sedan ett skärmdumpprogram för att fånga den aktuella delen av skärmen och spara denna som en jpeg-fil som sedan bifogas. Jag brukar själv använda gratisprogrammet ScreenPrint32, http://www.provtech.co.uk/software/screenprint32.asp för att fånga skärmbilder med.

  Svara
 2. Thomas Karlsson,

  Jag är personen som startade sidan pluggakuten.se som omnämns kort i texten. Jag finner det lite intressant att såfort som kommuner och skolor startar denna typ av tjänster så sker det aldrig på samma sätt som alla andra tjänster på internet. Nämligen lättillgängligt och öppet 24/7. Ungdomar idag är inte vana vid att tjänster på internet är stängda större delen av dygnet.

  Pluggakutens filosofi är annorlunda. Vi är alltid öppna (även om svarstiden vanligtvis variera med tiden på dygnet) och istället för att ha utvalda ”lärare” är vår filosofi att alla har någonting att bidra med. Ge hjälp och få hjälp helt enkelt. Man ställer en fråga på något ämne och svarar kanske på någon annans fråga. Självklart är det så att vissa frågar mer och vissa svarar mer men det är ändå principen.

  Kanske kan det vara så att skolor är lite rädda för den taktiken? Att svaren ska vara felaktiga, att personer ska sabotera osv. Ja visst, ibland kommer det felaktiga svar men de rättas oftast snabbt av någon annan. Och hittills under de snart två åren som pluggakuten har existerat så har jag inte varit med om att någon vilseledigt någon med flit.

  Jag tror också på att hålla tjänsterna teknikneutrala. Det ska fungera lika bra att använda winXP och IE 6.0 som linux och FX 2.0.

  Nu kanske jag låter onödigt negativ till prata matte på nätet projektet. Men egentligen är jag inte alls negativ till den tjänsten. Det är bra att sådana tjänster finns och att de används.

  Svara
 3. Jonas Hall,

  Jag tror inte skolor är rädda för det idag. Däremot tror jag att inte så många hittar fram till verktygen, informerar ungdomarna om dem, registrerar sig själva och möter ungdomarna på nätet. Själv kände jag inte ens till den men jag har nu registrerat mig och svarat på några frågor. Lysande initiativ! Men hur gör man för att få skolorna (både lärare och elever) att hitta dit?

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *