Mikrobloggtjänst skräddarsydd för lärare och elever

Under de senaste par åren har tjänster som är ett slags mellanting mellan chatt och blogg vunnit allt större spridning på nätet. De samlas ofta under beteckningen mikrobloggar. Twitter, som funnits i drygt två år, är nog det mest kända exemplet.

I Twitter är det möjligt att skicka korta textmeddelanden och länkar, på högst 140 tecken, som antingen kan läsas av alla eller av en begränsad krets. Kort sagt är detta ett enkelt sätt att hålla andra uppdaterad om vad man gör och att själv hålla reda på vad andra har på gång. Och mikrobloggande kan förstås komma till nytta i många olika sammanhang, inte minst i undervisningen.

edmodo.jpg

Edmodo är en ny och intressant tjänst i den här kategorin. Den har betatestats i ett halvår och kom i skarpt läge häromdagen.  Precis som namnet antyder, vänder Edmodo sig till skola och undervisning och tjänsten är helt kostnadsfri att använda. Vid en första anblick ser det väldigt smidigt och lättanvänt ut, med ett klart och tydligt gränssnitt!

Man registrerar sig som lärare eller elev och sedan är det bara att sätta igång! Det är enkelt att skapa och gå med i grupper och varje grupp skyddas av ett lösenord. När elever registrerar sig, måste de kunna ange gruppens lösenord. De kan inte skapa några egna grupper och de behöver inte ange någon epostadress när de registrerar sig.

Meddelanden kan klassificeras som uppgifter (assignments) eller händelser (events), och kan i regel bara läsas av dem som tillhör gruppen. Läraren kan dock välja att göra samtliga eller vissa av dem tillgängliga för alla. Det är möjligt att bifoga filer, och till skillnad från Twitter är meddelandena inte begränsade till 140 tecken.

Kanske kan Edmodo bli ett intressant alternativ eller komplement till lärplattformarna. Eller hur?


Kommentarer (1)

  1. LottaN,

    Älskar Edmodo! Och eleverna gillar det också. Har skapat en grupp för svenskar som använder Edmodo. :
    g7f0ob

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *