Rutiga familjen kan utveckla barns förståelse av matematiska begrepp

I måndags, när regeringen presenterade budgetpropositionen för 2009, betonades bland annat de kommande satsningarna på att utveckla skolans undervisning i matematik, naturvetenskap och teknik genom stimulansbidrag. Den pågående samhällsutvecklingen ställer krav på goda kunskaper inom de här områdena, men tyvärr tappar eleverna alltför ofta intresset. Därför gäller det att ta fram nya arbetssätt som råder bot på detta och som leder till att barn och ungdomar utvecklar en förståelse för matematiskt tänkande och matematiska begrepp.

På sina håll pågår det redan intressanta projekt som stakar ut lämpliga vägar för undervisning och lärande. Lena Pareto, som forskar och undervisar i datalogi vid Högskolan Väst, beviljades nyligen full finansiering av Wallenberg Global Learning Network för att under tre år vidareutveckla ett webbaserat lek-och-lär-spel i matematik för barn.

Projektet går under namnet Talking and Seeing Math in Games, och ska genomföras i samarbete med Daniel Schwartz och hans kolleger på AAA Lab vid Stanforduniversitetet i Kalifornien. Lars Svensson, docent i informatik på Högskolan Väst, och Agneta Gulz, docent i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet, har också viktiga roller i projektet.

rutiga_familjen.jpg

Tanken är att försöka dra nytta av virtuella miljöer, interaktiva berättelser och lärande agenter för att öka barns förståelse för matematik, och för att hjälpa dem se räknekonstens betydelse och värde i vardagen. Tillsammans med lärare och elever på skolor i Uddevalla, Lund och Redwood City i Kalifornien, ska man ta reda på hur spelet Rutiga familjen kan fungera i det här avseendet.

Med hjälp av interaktiva whiteboard ska lärare och elever tillsammans träna figurerna i spelet att lösa olika uppgifter och problem med hjälp av grafiska modeller som bygger på ett rumsligt tänkande. Utan att använda vare sig siffror eller symboler ska barnen tillsammans, med lärarens hjälp, genom att agera och resonera, steg för steg utveckla en djupare förståelse för positiva och negativa tal, decimalsystemet och de fyra räknesätten.

Det rör sig om ett tvärvetenskapligt projekt som vill dra nytta av kognitionsforskning, datavetenskap och pedagogik i undervisningen. Målet är att hjälpa barn utveckla tankeprocesser som i grunden är både komplexa och avancerade – precis som man gör inom området lärandevetenskap (på engelska talas det om learning sciences) runt om i världen.

Projektet syftar både till att ta fram undervisningsmetoder som fungerar, och att sprida dem vidare till andra skolor som är intresserade av att arbeta på samma sätt.


Kommentarer (3)

 1. ulla,

  Jag undrar var man kan köpa Rutiga familjens dataspel?

  Svara
 2. Anne-lie,

  Jag har samma undran som Ulla
  är det någon som vet?

  Svara
 3. Stefan Pålsson,

  Hej!

  Spelet, som fortfarande är under utveckling, kan laddas ner utan kostnad från Rutiga familjens webbplats.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *