Social Media Classroom

Howard Rheingold är en amerikansk journalist och samhällsanalytiker som brukar vara väldigt bra på att ligga rätt i tiden, och gärna en aning före. Redan 1993 kom han med boken The Virtual Community, där han beskrev framväxten av nya sociala medier och hur de förändrar vårt sätt att umgås och kommunicera. Där pekade han också på hur de nya kommunikationsmöjligheterna skapar nya vägar för opinionsbildning, samarbete och politisk handling, något som han vidareutvecklade i boken Smart Mobs för sex år sedan.

Under de senaste åren har Rheingold undervisat på universitet som Berkeley och Stanford om sociala medier och hur de påverkar samhället och samhällslivet. Vid de tillfällena har han förstås dragit nytta av bland annat bloggar, wikier, sociala bokmärken och RSS  i sin undervisning.

Härom veckan lanserade han Social Media Classroom, en lärplattform som är centrerad kring sociala medier och som bygger på innehållshanteringssystemet Drupal.  Syftet är att göra det enklare för alla som är intresserade att börja undervisa på ett mer samarbetsinriktat och interaktivt sätt över webben. Och alltihop är gratis!

social_media_classroom.jpg

Det handlar om öppen källkod, vilket innebär att programmeringskunniga kan utveckla och förbättra koden och funktionaliteten. Om det finns intresse, är det också möjligt att översätta gränssnittet till andra språk.

Snart kommer Social Media Classroom även att finns tillgänglig som tjänst på nätet. Då blir det förstås ännu enklare att komma igång, eftersom det varken krävs tillgång till egen webbserver eller förmåga att installera och konfigurera programvaran.

En annan viktig tanke med Social Media Classroom är att skapa en praktikgemenskap (community of practice) kring plattformen – Social Media Collaboratory (”Colab”). Här är alla pedagoger och pedagogiskt intresserade hjärtligt välkomna att delta i diskussioner, tankeutbyte och gemensamt lärande!

Än är det förstås alldeles för tidigt att säga om vi har fått en värdig utmanare till Moodle, men nu finns det åtminstone fler alternativ för kommuner och skolor att hålla ögonen på!


Kommentarer (1)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *