Kunskapshubben knyter samman informationen

Årstaskolan i Stockholm arbetar sedan slutet av förra året med en intressant satsning som kallas Kunskapshubben. Här har man börjat samla den information som elever och föräldrar behöver för att hålla ordning på vardagen: planeringar, läxor och mål, veckobrev och strömmande video. Det rör sig både om information om vad som sker i skolan och om digitala lärresurser som kan fungera som stöd för elevernas lärande i olika ämnen.

Lärresurserna består av små, korta flash-filmer som tar upp viktiga teman och som eleverna kan se hemifrån för att lättare förstå det som de behöver kunna för att klara av sina läxor. Just nu finns det lärresurser för eleverna i femman och i åttan, och på startsidan för respektive år kan de enkelt nå sina mentorer via mejl om det uppstår några frågetecken. Femmorna har tillgång till filmer i svenska, matematik och SO-ämnen, och för åttorna handlar det om svenska, matematik, spanska och NO-ämnen.

Samtliga filmer är tillgängliga under en Creative Commons-licens som innebär att de får användas och spridas fritt i befintligt skick om källan anges. Jag kan inte hitta något sätt att bädda in filmerna, så andra skolor som vill använda dem måste länka till sidorna på Kunskapshubben. Några av filmerna är dock tillgängliga på Årstaskolans Youtube-kanal, och kan enkelt bäddas in med hjälp av den kod som finns där.

Alla som vill följa med i arbetet med Kunskapshubben, rekommenderas att hålla ett öga på utvecklarbloggen! Årstaskolan finns även på Twitter. Här är det både möjligt att se vad som är på gång i största allmänhet på skolan och att själv delta i samtalet.

De sociala medierna spelar en allt större roll i det dagliga informationsflödet – och det är spännande att se hur skolor runt om i landet tar sig an detta, utforskar möjligheterna och skapar nya sätt att kommunicera och interagera med föräldrar och elever!


Kommentarer (5)

 1. Joakim,

  Kul, snyggt, nytt …

  annu roligare är att min nya kollega just slutat på Årstaskolan …

  Svara
 2. Cecilia,

  Ett jättebra sätt att använda medier på:) Har själv precis lärt mig lite mer spanska!

  Svara
 3. Micke Kring,

  Hej!

  Kul att ni uppmärksammat vårat projekt! Om ni undrar något är det bara att fråga.
  MVH Micke / Årstaskolan

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *