Erica Lövgren vann Guldäpplet 2009

erica_lovgrenLärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén delade ut årets Guldäpple till Erica Lövgren från Norrbyskolan i Piteå kommun.  Åsa Kronkvist vid Högskolan i Kristianstad fick juryns särskilda pris.

Guldäpplet är ett lärarstipendium, som årligen delas ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält.

Erica Lövgren fick priset för sitt inspirerande, genomgripande och långvariga arbete med elever med medier och IT. Enligt juryn har hon anpassat och utvecklat metodiken kring att skriva sig till läsning. Elevernas berättelser publiceras och sprids långt utanför skolan. Hon har varit pionjär i arbetet i Piteå med digitala, uppkopplade klassrum. Med sin blogg har hon visat vägar för hur kontakten mellan skola och föräldrar kan organiseras. Erica har spritt sina erfarenheter via bloggen, kurser och föreläsningar till kollegor på hemmaplan liksom över hela landet.  Så här presenterar Erica Lövgren sig själv. IT för pedagoger har tidigare intervjuat Erica Lövgren. Läs artikeln ”Berättarglädjen i centrum när barnen skriver sig till läsning”

asakronkvist

Juryns särskilda pris gick i år till Åsa Kronkvist, IKT-pedagog vid LärandeResursCentrum, Högskolan i Kristianstad. Enligt juryn är Åsa Kronkvist förskoleläraren som öppnar dörrarna till medier och IT, med en enkelhet och tydlighet som tar alla över tröskeln, åk1-elever såväl som gymnasielärare. Hon arbetar som medieproducent brett med en sprudlande kreativitet, med medier, med kurser, med böcker som ”Nosa på nätet” på Kolla källan. Åsa har med sina aktiviteter på nätet, bland annat Ugglebloggen, med kurser och i mångårigt arbete med Multimediabyrån, inspirerat mängder av lärare – och ungdomar! Så här presenterar Åsa Kronkvist sig själv.

guldapple

En av finalisterna i Guldäpplet 2009 var Gunilla Walsh från Fisksätraskolan i Nacka med sitt mångsidiga arbete med elever i åk 4-6 med olika språklig och kulturell bakgrund. Niklas Hellström, Lasse Lundgren och Mikael Öholm från Bräckegymnasiet i Göteborg kom till finalen med sitt nydanande arbete med yrkeselever i gymnasiet.


Kommentarer (3)

 1. Erica,

  Tack för ett fint reportage;)

  Svara
 2. Ulla-Karin Lundgren-Öhman,

  Hej!

  Erica är helt klart värd priset. När Piteå körde första året projektet Att skriva sig till läsning med hjälp av datorn, var Erica med och jag var hennes handledare i klassrummet. Det händer mkt spännande,skolutvecklande, kreativa och lärorika processer när Erika och hennes elever är i farten :)!

  Svara
 3. Carola Rehn Lindberg,

  Grattis till guldäpplet, Erika!

  Min kollega Anna och jag arbetar för att fler i Stockholm ska få kunskap om Arne Tragetons metod ”Att skriva sig till läsning med hjälp av datorn”. Därför är det extra roligt även för oss att du vann Guldäpplet. Känns mycket motiverande att fortsätta. Intresset hos lärarna är stort, kurserna är fullsatta och därför utökar vi så att det blir fem kurstillfällen under vårterminen. Vi tror verkligen på denna metod. Det är roligt att följa din blogg om vad som händer i klassrummet.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *